Hjärtstartare

Hur fungerar en Hjärtstartare?

-

En Hjärtstartare (defibrillator) är en livsavgörande apparat som används på ett plötsligt oväntat hjärtstopp.Hjärtstartaren analyserar hjärtverksamheten för att bedöma om hjärt- lungräddning (HLR) eller en strömstöt från hjärtstartaren behövs. Analysen görs genom elektroderna som placeras på bröstet. Om hjärtstartaren bedömer att en elstöt behövs ska man följa instruktionerna och ge den drabbade personen detta. Elstöten gör att det elektriska kaos som uppstått i hjärtat stoppas, och hjärtat kan förhoppningsvis återgå till dess normala rytm.” För att enkelt säga göra en omstart på det flimmer som finns” .

hjärtlungräddning-utbildning

Hjärtstartaren. Allt vanligare.

Hjärtstartaren använde tills för några år sedan bara av sjukvårdspersonal på sjukhus, men har nu allmänheten förstått vikten av att ha en hjärtstartare i närheten och nu finns hjärtstartare på många publika lokaler, som tex köpcentrum, Simhallar, Ishallar, tunnelbanestationer .Nu har fler insett vikten av en hjärtstartare plus att hjärtstartarna blivit billigare och finns nu bland annat på företag, bostadsrättföreningar, och i hemmen.

Prioritet.

Man ser idag som en självklarhet att man har släckutrustning tillgänglig på företagen och i hemmet, och om några år kanske man ser samma självklarhet att ha en hjärtstartare. Faktum är att det dör fler människor i hjärtstopp i Sverige än det gör tex i trafikolyckor och i bränder. Dagens hjärtstartare är väldiga enkla, och har tydliga instruktioner hur man ska göra, och lämpar sig för personer utan sjukvårdsutbildning.

hlrgruppenslider

Hjärtstartare skillnaden på liv och död!

För varje minut HLR (Hjärt och lugnräddning) inte påbörjas så minskar sannolikheten för överlevnad med ca: 10% per minut. Genom att göra HLR så räddar vi mellan 5-7% och använder vi hjärtstartaren inom 3 min ifrån bevittnat hjärtstopp så är överlevnaden upp till 70%, dvs hjärtstartaren gör en enorm skillnad.

5 st viktiga tips och råd till dig som skall köpa eller hyra hjärtstartare

  1. Vart har ni tänkt att placera hjärtstartaren? Ska ni placera hjärtstartaren på ett kontor, simhall eller en bullrig miljö, kanske kräver det en högre IP klass på Hjärtstartaren? Låt dessa faktorer avgöra vilken hjärtstartare ni väljer.
  2. Se till att ni välja en hjärtstartare som är CE märkt och följer hlr- rådets riktlinjer.
  3. Vad ingår i priset när ni köper hjärtstartaren. Se till att inte stirra er blinda på det billigaste priset, utan kolla också vad ni får för pengarna och vad som ingår? Olika leverantörer har olika paketpriser om vad som ingår. Ingår väska, första hjälpen väska, skylt, eller skyddskåp till hjärtstartaren?
  4. Se till att noga kolla vilken support och service erbjuds av leverantören? Ingår det eller kostar det extra? Hjälper dom till med installationsfrågor, registering i hjärtstartareregistret, påminnelse om elektrod och batteribyte?
  5. Se till att när ni investerar i en hjärtstartare att ni samtidigt går en utbildning i hjärt-och lungräddning utbildning med hjärtstartare. Att köpa en hjärtstartare till arbetsplatsen kan verkligen göra skillnad på liv och död, men att veta hur man gör HLR (hjärt och lungräddning) och hur man använder en hjärtstartare i ett skarpt läge är ännu viktigare. Kolla med leverantören om ni kan få ett paketpris på Hjärtstartare och utbildning.

Vill du få hjälp att välja rätt hjärtstartare? Kontakta oss så hjälper dig med frågor och funderingar.

Scroll Up