Hjärtstartare hjälper mot plötsligt hjärtstopp
En hjärtstartare kan rädda många liv per år. I Sverige drabbas ca. 10 000 personer av ett plötsligt hjärtstopp, varje år. Det innebär att hjärtats förmåga att pumpa blod slutar att fungera och att personen blir medvetslös. Endast 600 personer av alla som drabbas överlever ett hjärtstopp – det som krävs är omedelbar hjärt-lungräddning och elstöt från hjärtstartare. Genom att ha en hjärtstartare nära till hands kan du rädda liv.
Lär dig allt om hur den livsavgörande maskinen fungerar här.
Hur fungerar en Hjärtstartare?
En hjärtstartare är en defibrillator
En hjärtstartare kallas även för defibrillator och är en apparat som läser av hjärtrytmen. Denna kan ge en strömstöt för att starta om hjärtat vid ett oväntat hjärtstopp. Hjärtstoppet orsakar ett flimmer i hjärtat som orsakar ett elektriskt kaos, vilket defibrillatorn i sin tur kan avbryta.
Analyserar och startar om hjärtat
Hjärtstartaren analyserar hjärtverksamheten för att bedöma om hjärt-lungräddning eller en strömstöt från elektroderna behövs. Analysen görs genom elektroder som placeras på den drabbade personens bröst. Om hjärtstartaren bedömer att en elstöt behövs ska du följa instruktionerna och aktivera elstöten, denna gör att det elektriska kaos (kammarflimmer) som uppstått i hjärtat stoppas, och hjärtat kan förhoppningsvis återgå till sin normala rytm. ”För att enkelt säga göra en omstart på det flimmer som finns” .
Använd hjärtstartare på rätt sätt
Vem som helst får använda hjärtstartare när ett plötsligt hjärtstopp sker. Det finns ingen lag som säger att du behöver en utbildning i HLR eller hur en defibrillator fungerar – Rädda liv kommer alltid först. Däremot rekommenderas det att du har en uppdaterad utbildning i hjärt-lungräddning, just för att kunna ge bra och snabb vård när den verkligen behövs.
Så använder du defibrillatorn
En hjärtstartare används när någon plötsligt blir medvetslös och slutar andas. Innan den används är det viktigt att påbörja hjärt-lungräddning och att larma 112.
- Starta igång maskinen om den finns i närheten.
- Fäst de två elektroderna på bröstkorgen och låt defibrillatorn analysera hjärtrytmen.
- Hjärtstartaren rekommenderar antingen defibrillering (elstöt) eller fortsätta med hjärt-lungräddning.
- En elstöt kan ges när den hittar ett flimmer i hjärtat, då ger denna en rekommendation för strömstöt. Du trycker igång stöten med en knapp.
- Om inget kammarflimmer hittas ska du fortsätta med hjärt-lungräddningen så länge personen inte andas normalt.
Efter en eventuell elstöt fortsätter du med hjärt-lungräddning i två minuter och inväntar en ny analys av hjärtrytmen, därefter låter du hjärtstartaren ge rekommendation om ännu en defibrillering eller fortsatt hjärt-lungräddning. Detta upprepas tills personen visar tydliga livstecken eller tills att du får hjälp av ambulanspersonal.
Service av hjärtstartare
Hjärtstartare kräver inte så mycket service, dock behöver man hålla koll på att elektroder och batterier byts ut enligt rekommendationerna från tillverkaren. Hur ofta batterier och elektroder ska bytas ut varierar mellan olika hjärtstartare. Vill du vara säker på att din hjärtstartare alltid är servad och har batterier och elektroder som bytts enligt rekommendationerna föreslår vi att du hyr en hjärtstartare av oss. Genom ett hyravtal säkerställer vi att din hjärtstartare fungerar och underhålls.
Hjärtstartare gör dagliga självtester, när hjärtstartaren blinkar grönt är allting som det ska, blinkar den rött eller tjuter så är det antingen dags att byta batterier, eller så är det någonting fel på hjärtstartaren.
Vi påminner när det är dags att byta batterier eller elektroder till eran hjärtstartare, både när ni hyr eller köper hjärtstartare, på så sätt så har ni alltid en fungerande hjärtstartare.
Några av våra hjärtstartare
Philips Heartstart HS1
Hjärtstartaren från Philips är världens mest sålda. Fördelar med den är bland annat att den har en tydlig röststyrning som gör den enkel att använda, oavsett erfarenhet. Den väger endast 1,5 kg och batteriet har en stand by-tid på fyra år. Till hjärtstartaren finns barnelektroder som tillval, dessa går att använda till spädbarn och barn upp till 25 kg.
Lifepak CR2 WIFI
Denna hjärtstartare är en av de mest användarvänliga på marknaden. Den använder tydlig och enkel design för att alla ska kunna använda den, oavsett om man har HLR-utbildning i ryggen eller inte. Den är alltid uppkopplad, väger 2 kg och batteriet har fyra års stand by-tid. Lifepak har ett barnläge och kan användas även på barn, utan att byta elektroder.
CR2 är den enda hjärtstartare på marknaden som tillåter bröstkompressioner under EKG-rytmanalys och minskar därmed pauser mellan HLR och defibrillering
Hjärtstartare blir allt vanligare
Defibrillatorer hittas överallt i samhället, inte bara på sjukhus. Du har tillgång till hjärtstartare på allt från tågstationer och köpcentrum till sim- och hockeyhallar samt på flera andra offentliga platser. Tillsammans kan vi säkerställa att fler liv räddas med hjälp av hjärt och lungräddning kombinerat med hjärtstartare.
Allt fler har insett vikten av att ha denna livräddare nära – det gör att apparaten blivit vanligare även på arbetsplatser, i bostadsrättsföreningar och i vanliga hushåll. I takt med att användningen av hjärtstartare ökar kommer fler människor hinna till sjukhus.
Hitta närmaste hjärtstartare i hjärtstartarregistret
Du kan hitta närmaste hjärtstartare genom att söka i hjärtstartarregistret. Där har företag som köpt eller hyrt en hjärtstartare anmält att de har en hjärtstartare som allmänheten kan använda. Hitta närmaste plats med hjälp av en kartsökning eller genom att din plats används i mobilen.
Spara gärna adressen som ett bokmärke för att snabbt agera vid ett hjärtstopp. Vid en akut situation räknas varje minut och din insats kan vara skillnaden mellan om en person överlever eller inte. Du kan även bli SMS-livräddare och få sms så fort någon i din närhet har råkat illa ut. Då kommer även information om var närmaste hjärtstartare finns automatiskt.
Hjärtstartare bör prioriteras hemma och på företag
Brandsläckare och brandlarm har sedan länge varit en självklarhet hemma och på jobb. Om några år är förhoppningsvis prioriteten ha en hjärtstartare tillgänglig lika hög. Det är ett faktum att fler människor dör i hjärtstopp i Sverige än i trafikolyckor och bränder. En hjärtstartare i närheten kan med andra ord rädda många liv.
Dagens moderna defibrillatorer är enkla och användarvänliga, med tydliga instruktioner och rekommendationer. Även du utan sjukvårdsutbildning kan använda denna apparat. Läs mer om hur en hjärtstartare fungerar hos hjärt och lungfonden.
Hyra eller köpa hjärtstartare kompletterat med utbildning
Det finns många valmöjligheter för dig som funderar på att införskaffa en hjärtstartare. Att hyra en hjärtstartare kan vara smidigt om ni vill veta vad det kostar er varje månad där vi håller koll på att hjärtstartaren fungerar och underhåller den. Du får notifieringar när det är dags att byta batteri och övrig service som säkerställer funktionen.
Vill ni hellre köpa en hjärtstartare kan vi hjälpa er att hitta den defibrillator som bäst passar er verksamhet och var ni önskar placera den. Oavsett om ni hyr eller köper bör ni starta ert innehav av en hjärtstartare med en HLR-utbildning med hjärtstartare. Då kommer ni känna er trygga i handhavandet den dagen olyckan är framme.
Hjärtstartaren - Skillnaden mellan liv och död
För varje minut hjärt-lungräddning inte påbörjas minskar sannolikheten för överlevnad med ca 10%. Genom att göra HLR kan du rädda livet på 5-7% av de som drabbats av hjärtstopp – och använder du hjärtstartare inom 3 min från påbörjat hjärtstopp är överlevnaden upp till hela 70%. Hjärtstartaren gör med andra ord en enorm skillnad, den räddar liv.
Viktiga råd till dig som vill köpa eller hyra hjärtstartare
- Placering. Var har du tänkt att placera hjärtstartaren? Ska hjärtstartaren sitta på ett kontor, i simhall eller i en annan bullrig miljö kan kräva en högre IP-klass. Sådana faktorer bör avgöra vilken hjärtstartare du väljer.
- Rekommenderad. Se till att välja en hjärtstartare som både är CE-märkt och följer HLR-rådets riktlinjer.
- Pris och tillbehör. Vad ingår i priset? Olika leverantörer har olika paketpriser och erbjudanden om vad som ingår. Titta om väska, första hjälpen-väska, skylt och skyddsskåp till hjärtstartaren ingår.
- Support. Vilken support och service erbjuds av leverantören? Ingår det eller kostar det extra? Hjälper de till med installation, registrering i hjärtstartarregistret, påminnelse om elektrod och batteribyte?
- Utbildning i HLR. Att köpa en hjärtstartare till arbetsplatsen kan verkligen göra skillnad på liv och död, men att veta hur du gör hjärt och lungräddning och använder en hjärtstartare i skarpt läge är ännu viktigare. Kolla med leverantören om ni kan få ett paketpris på defibrillator och utbildning.