Hjärt och lungräddning

Hjärt-lungräddning – så gör du

När en person drabbats av ett hjärtstopp ökar chansen för överlevnad enormt om du påbörjar en hjärt-lungräddning omedelbart. Lär dig hur du utför HLR på spädbarn, barn och vuxna med oss på HLR-gruppen.

 

Hjärt-lungräddning – spädbarn upp till 1 år

När riktigt små barn drabbas av hjärtstopp handlar det ofta om att de inte har kunnat andas, vanliga orsaker är kvävning eller drunkning. Därför är det viktigt att starta HLR för spädbarn med 5 långsamma inblåsningar och sedan göra hjärt-lungräddning i 1 minut innan du larmar 112.

Kontrollera andning och utför HLR

Om barnet fallit ihop och är medvetslöst är det viktigt att snabbt försöka få kontakt och ett livstecken. Tilltala och skaka barnet försiktigt i axlarna. Böj huvudet försiktigt bakåt och se efter, lyssna och känn om det finns en normal andning. Öppna luftvägarna genom att lägga barnet på rygg, på plant underlag och böj huvudet lätt bakåt. Om det inte finns andning eller livstecken ska du starta HLR.

  • Inblåsning omedelbart 5 st. Sätt din mun över barnets mun och näsa, se till att blåsa in luft försiktigt 5 gånger. Inblåsningarna ska anpassade efter barnets storlek, det räcker att bröstkorgen höjs, med högst så mycket luft som ryms i din egen mun Kontrollera att barnets bröstkorg höjs och sänks.
  • 15 kompressioner. Sätt två fingrar mitt på barnets bröstkorg, mellan bröstvårtorna. Gör 15 bröstkompressioner genom att omväxlande trycka ned bröstbenet 4 cm och släppa upp, försök att göra det i en takt på 100-120 per minut.
  • Gör 2 inblåsningar. Sätt över din mun över barnets näsa och mun och gör 2 inblåsningar. Det är viktigt att täcka näsan så att luften inte omedelbart blåser ut.

Upprepa 15:2

Fortsätt med hjärt-lungräddning i form av 15 tryck och två inblåsningar tills hjälpen är på plats. Eller tills dess att barnet börjar andas normalt och visar livstecken.

Larma 112

Ropa på hjälp och be någon larma 112, eller gör det själv om du är ensam. Sätt mobilen på högtalare och få vägledning av SOS-operatören samtidigt som du utför HLR.

Använd hjärtstartare

Finns det en hjärtstartare i närheten ska du starta den och följa råden den ger.

HLR barn hlr gruppen
HLR barn 1år-puberteten
HLR vuxna HLR gruppen