Sms-livräddare

Sms-livräddare

Vill du bidra till att fler överlever ett plötsligt hjärtstopp där du befinner dig? Då bör du registrera dig som Sms-livräddare. En frivilligt anmäld får via SOS ALARM en högljudd signal till Sms-livräddare app direkt när någon drabbats av ett hjärtstopp i närheten. Det gör att de kan agera snabbt, vara först på plats och utföra hjärt-lungräddning. Bli en av dessa du med!

Frivilliga livräddare har ökat överlevnadschanserna för de som drabbats av hjärtstopp sedan start. På bara några år har över 40 000 personer anmält sig som SMS-livräddare.

Så fungerar det att vara Sms-livräddare

Vid ett hjärtstopp är snabb hjälp livsviktigt. Om inte hjärt-lungräddning påbörjas på en gång kan skador från syrebristen drabba hjärnan och på några minuter leda till döden, vid ett hjärtstopp minskar sannolikheten för överlevnad med ca 10% per minut som man inte har påbörjat hjärt-lungräddning. Därför är det viktigt att HLR startas direkt, av den som är först på plats, oavsett om det är frivilliga livräddare eller sjukvårdspersonal.

  • När du registrerat dig som Sms-livräddare kan larmcentralen hitta din position och larma dig vid ett misstänkt hjärtstopp i din närhet.
  • Du blir ombedd att ta dig direkt till platsen och genomföra HLR – eller att ta dig till närmaste registrerade hjärtstartare och ta med den till platsen, den informationen hämtas via Sveriges hjärtstartarregister.
  • Hjärtstoppets position visas på karta i din Sms livräddare app och du får tydliga beskrivningar att antingen ta dig direkt till platsen, eller hämta närmaste registrerade hjärtstartare via en kartfunktion ifrån hjärtstartarregistret.
  • Larm skickas endast ut mellan 07.00 och 23.00.
  • Du kan alltid välja att tacka nej till ett larm, till exempel när du inte kan delta.
  • Idag finns tjänsten i 12 regioner.
  • Dessa regioner är Blekinge, Halland, Jämtland, Härjedalen, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Stockholm, Sörmland, Västmanland, Västra Götaland, och Östergötland.
  • Se till att alltid uppdatera appen för ha den senaste versionen.
SMS livräddare i mobil hlrgruppen